Skip to main content

Naam

Hoekstra; P.G. Hoekstra, Suwâld.

Fabriek/Bedrijf/Bedenker (of uitvinder)

De eerste twee generaties van de familie Hoekstra waren dorpssmid in Suwâld. Alle voorkomende werkzaamheden werden lokaal uitgevoerd ten behoeve van boeren en burgers. Naast (agrarische) installatietechniek ook en vooral levering en reparatie van landbouwmachines, tractoren en melkmachines.
In 1984 overleed Gosse Hoekstra, waarna de derde generatie het bedrijf op de aanvankelijke oorspronkelijke manier voortzette. Bedrijf maakt in de jaren daarna een enorme groei door.
In 1997 verhuisd naar nieuw bedrijfspand, nog steeds in Suwâld. Tot 2003 reparatie en onderhoud aan landbouwmachines, verkoop door Banga Stiens waarmee op mechanisatiegebied werd samengewerkt. Specialist op het gebied van installatietechnieken voor melkveebedrijven en vanaf 1989(!!) duurzame energie. Uitvinder/ontwikkelaar van vorstvrije veedrinksystemen. Meer dan 1000 ligboxenstallen voorzien van waterleidingen en elektrische installaties. Pionier (en jarenlang marktleider in Nederland) voor de agrarische sector op het gebied van thermische en elektrische zonne-energie. Vanaf 1997 ook windturbines tot 1000 kW.  Uitvinder van het zogenaamde Hermeppen. Vele andere technische  innovaties. Naast de vele agrarische opdrachtgevers waren ook bedrijven als Nuon en Essent belangrijke opdrachtgevers. Vestigingen in Amsterdam, Opmeer, voormalige DDR, Spanje, Madagascar en Noord Ierland.
In 2003 werd Hoekstra Suwald door zowel jury als publiek unaniem gekozen tot Friese Onderneming van het jaar.

Hoekstra Suwald is in 2017 verkocht aan Groupe Gorgé, een Frans beursgenoteerd bedrijf actief in onder andere kernenergie.

Smederij P.G. Hoekstra te Suwâld.

Oprichter/Opvolger(s)

A. Hoekstra Sr. smederij.

1984 overname door Piet Gosse Hoekstra.

Werktuigen

Maakte o.a. klauwbekapkarren voor koeienpedicure, turbines, robots.

Artikel in 'Leeuwarden Magazine''Een hele slimme dorpssmid'.

U kunt meehelpen deze site vollediger te maken of te verbeteren door een reactie via de mail in te sturen.
Vermeld s.v.p. duidelijk om welke fabrikant of welk bedrijf het gaat.